تکنسین آزمایشگاه پاتولوژی
مرکز علوم و فنون آتی نگر
شماره تماس: 66967620-021 – 66482031-021
مدت زمان دوره
3 جلسه (3 ساعته)
تاریخ برگزاری
ساعت برگزاری
کارشناس یا تکنسین آزمایشگاه تشخیص طبی فردی هستند که به انجام انواع آزمایشهای تشخیصی در بیمارستانها و دیگر آزمایشگاهها میپردازد. این افراد دارای وظایف شغلی گوناگون و خاصی میباشند که در این مقاله به توضیح دربارهی آنها پرداخته شده است.
رشته علوم آزمایشگاهی به عنوان یکی از شاخههای علوم پزشکی و در گروه رشتههای پیراپزشکی قرار دارد. در این رشته به زمینههایی چون تشخیص بیماری، درمان و حفظ سلامت افراد پرداخته میشود. رشته علوم آزمایشگاهی با توجه به نقش کمککننده و بسیار حساسی که در سلامت جامعه و کمک به تشخیص پزشکان بر عهده دارد، در عرصه پزشکی از اهمیت بالایی برخوردار است. به موازات پیشرفت علوم پزشکی و گسترش دامنه روشهای تشخیصی، تجهیزات آزمایشگاهی نیز بسیار پیشرفت کردهاند، به طوری که امروزه شاغلین این رشته از دستگاههای الکترونیکی و اتوماتیک بسیار دقیق و حساسی برای انجام آزمایشهای مختلف بهره میگیرند. ماموریت اصلی رشته علوم آزمایشگاهی تربیت افرادی است که بتوانند در آزمایشگاههای بالینی بیمارستانها و مراکز بهداشتی، با بهکارگیری از دانش اختصاصی آموخته و دستگاههای پیچیده و روشهای متعدد، آزمایشهای مختلف را روی خون و یا دیگر مایعات و بافتهای بدن انجام دهند. اطلاعات و نتایج به دست آمده از این آزمایشها، پزشک را در تشخیص بیماری، روند درمان و حفظ سلامت جامعه یاری میدهد. یکی از مراکزی که فارغالتحصیلان علوم آزمایشگاهی میتوانند در آن مشغول به کار شوند، آزمایشگاه تشخیص طبی است. آگاهی داشتن درباره محیط، شرایط و وظایف کار در آزمایشگاه تشخیص طبی میتواند به دانشجویان و فارغالتحصیلان این رشته برای انتخاب محل کار مناسب کمک کند.
آزمایشگاه تشخیص طبی کجاست؟
آزمایشگاه تشخیص طبی (Clinical laboratory/ Medical laboratory) مرکزی است که در آن به بررسی و آنالیز نمونههایی مانند خون، ادرار، مدفوع، خلط، بافت و غیره گرفته شده از مراجعهکنندگان، پرداخته میشود. سپس نتایج این بررسیها از طرف آزمایشگاه به عنوان جواب آزمایش برای پزشک مربوطه تهیه میگردد.
بخشهای مختلف یک آزمایشگاه تشخیص طبی:
هر آزمایشگاه تشخیص طبی میتواند دارای یک یا چندین بخش آزمایشگاهی باشد. این بخشها شامل موارد زیر هستند:
- هماتولوژی (خونشناسی)
- پاتولوژی (آسیبشناسی) و سیتولوژی (سلولشناسی/ یاختهشناسی)
- میکروبیولوژی (میکروبشناسی) و انگلشناسی
- ژنتیک
- هورمون شناسی
- ایمونولوژی (ایمنیشناسی)
- بیوشیمی
- سرولوژی (سرم شناسی)
- متابولیک
چه افرادی در آزمایشگاه تشخیص طبی کار میکنند؟
به طور کلی در هر آزمایشگاه تشخیص طبی افرادی با سمتهای کاری مختلف همچون کارشناس (تکنسین)، مسئول بخش (سوپروایزر بخش) و مسئول فنی مشغول به کار میباشند. ویژگی و وظایف هر کدام از این افراد با توجه به آخرین و جدیدترین قوانین اعلام شده توسط وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی در ادامه توضیح داده میشود.
کارشناس یا تکنسین آزمایشگاه:
ویژگی:
- تمامی افرادی که مایل به اشتغال در این سمت میباشند حتماً باید دارای مدرک تحصیلی (حداقل فوق دیپلم/ کاردانی) در رشته علوم آزمایشگاهی باشند. به استثناء بخشهای میکروبیولوژی (میکروبشناسی) و ژنتیک که بجز فارغ التحصیلان رشته علوم آزمایشگاهی، به ترتیب افراد دارای مدرک تحصیلی (حداقل کارشناسی) در رشته میکروبیولوژی و دارندگان مدرک تحصیلی (حداقل کارشناسی) ژنتیک نیز میتوانند در بخشهای مربوطه مشغول به کار شوند. فارغالتحصیلان رشته علوم آزمایشگاهی با توجه به علاقه شخصی، تجربه کاری و مهارت در انجام تستها و کار با دستگاههای تخصصی مختلف، میتوانند در هر بخش شروع به کار کنند.
- مهارت و توانایی کافی در انجام تستها و کار با دستگاههای تخصصی هر بخش، یکی دیگر از ویژگیهای کارشناسان آزمایشگاه تشخیص طبی است. فارغالتحصیلان این رشته میتوانند در صورت عدم مهارت در انجام تستها و کار با دستگاهها، با شرکت در دورهها و کارگاههای آموزشی مرتبط و یا گذراندن دوره کارورزی در آزمایشگاه محل کار یا دیگر آزمایشگاهها، مهارتهای لازم را به دست آورند.
- دقت بالا در کار به منظور انجام دقیق آزمایشها و گزارش درست نتایج، از الزامات این کار میباشد.
- استقامت جسمی از جمله قابلیتهای فیزیکی از دیگر ملزومات این حرفه است. زیرا گاهی لازم است کارشناسان برای زمانی طولانی کارها را به صورت ایستاده انجام دهند.
وظایف:
- تحلیل مایعات بدن مانند خون، ادرار، و نمونههای بافتی و ثبت مشاهدات عادی و غیر عادی
- بررسی نمونههای خونی به منظور استفاده در انتقال خون (شناسایی تعداد سلولهای خونی، ساختار سلولها و گروه خونی)
- استفاده از تجهیزات پیشرفته آزمایشگاهی شمارشگر سلول (Cell counter) و آنالیزورهای خودکار (AutoAnalyzer)
- استفاده از دستگاههای کامپیوتری و اتوماتیک آزمایشگاه
- ثبت پاسخ آزمایشهای مراجعهکنندگان
علاقه مندان به این دوره ها میتوانند جهت اطلاعات و مشاوره بیشتر با شماره واحد ثبت نام موسسه تماس بگیرند.
و از شرایط ویژه بهرمند شوید.
09392074626
021-66967620
021-66482031
مرکز علوم و فنون آتی نگر
تهران – خیابان انقلاب – بین چهار راه ولیعصر(عج) و حافظ – ضلع شمالی خ انقلاب – پلاک۷۵۳ – واحد ۵
- آموزش نمونه گیری و خونگیری در آزمایشگاه
- آموزش نسخه خوانی و اصطلاحات و علائم اختصاری آزمایشگاه
- آموزش نحوه تحلیل آزمایش
- آموزش تحلیل جواب آزمایش های تشخیص طبی
- آشنایی با انواع آزمایشات و تست ها
- آشنایی با تجهیزات آزمایشگاه
- آشنایی با بخش های فنی آزمایشگاه
- آشنایی با نرم افزار آزمایشگاه و مهارت های پذیرش دفتری
حداقل مدرک تحصیلی برای شرکت در این دوره دارا بودن دیپلم می باشد.